Facebook Twitter E-mail           
                    

Για ένα ευχάριστο και συναισθηματικά εποικοδομητικό καλοκαίρι με τα παιδιά

photo by Elena Kalis

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία για να χτίσετε κοινές θετικές εμπειρίες με τα παιδιά και όλη την οικογένεια, στις οποίες θα ανατρέχει όλη η οικογένεια μια ολόκληρη ζωή. Είναι μια ευκαιρία να ξοδέψετε ευχάριστο χρόνο μαζί, να χαλαρώσετε, να παίξετε και να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Παράλληλα είναι μια περίοδος που ενδείκνυται για να έρθουν όλα τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά και να συνδεθούν περισσότερο, τόσο οι γονείς μεταξύ τους όσο και ο καθένας τους ξεχωριστά με το κάθε παιδί, όπως και τα αδέλφια το ένα με το άλλο.    

Όσο μπορείτε προτιμείστε να οργανώσετε τις διακοπές με τα παιδιά από νωρίς, συντονίζοντας τις ανάγκες τους με τα πλάνα της οικογένειας. Βοηθήστε τα παιδιά να έχουν και εκείνα ένα αίσθημα ελέγχου για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ενημερώνοντας τα για το πρόγραμμα και προετοιμάζοντας  τα κατάλληλα. Σχεδιάστε τι παιχνίδια, μουσική ή υλικά χρειάζεται να έχετε μαζί ώστε να απασχολούνται εκείνα ευχάριστα αλλά και να μη δημιουργούν προβλήματα λόγω του ότι δεν έχουν τι να κάνουν. 

Γενικότερα και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, επιτρέψετε στα παιδιά να νιώσουν! Δε χρειάζεται να φοβάστε για το τι θα συμβεί στη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών αν ανατραπεί η επιφανειακή ηρεμία της οικογένειας. Αφήστε τα να βιώσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, ακόμη και τα δύσκολα χωρίς να προσπαθείτε να τα «σώσετε» από αυτά:  τα παιδιά χρειάζεται να μπορούν να απογοητευτούν ή να στεναχωρηθούν ακόμη και να πληγωθούν, αν για παράδειγμα δε γίνει αυτό που ήθελαν, ή πρέπει φύγουν από κάπου που τους άρεσε. Στις διακοπές έχετε όλοι την πολυτέλεια του χρόνου, ίσως και λίγο περισσότερες αντοχές, για να τους συμπαρασταθείτε και να τα βοηθήσετε να μάθουν να διαχειρίζονται ανάλογες καταστάσεις.

Μέσα στο καλοκαίρι που μειώνονται οι υποχρεώσεις και τα παιδιά είναι πιο ξεκούραστα και διαθέσιμα, τολμήστε να αυξήσετε λίγο τις απαιτήσεις σας και να ζητήσετε τους περισσότερα. Με άλλα λόγια ανεβάστε τον πήχη σε σχέση με αυτά που περιμένετε από τα παιδιά σας, όσο αφορά τη επαφή μεταξύ σας αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Αναμένετε από εκείνα λίγα παραπάνω από αυτά που κάνουν συνήθως. Οι προσδοκίες των άλλων και ειδικότερα των γονέων, βοηθούν τα παιδιά να καταφέρουν περισσότερα και να προχωρήσουν.

Δοκιμάστε να κάνετε κάτι νέο μαζί τους. Οι νέες εμπειρίες, όταν είναι καλά σχεδιασμένες από τους ενήλικες ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την ηλικία του κάθε παιδιού ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να τις ευχαριστηθούν,  βοηθούν στη νοημοσύνη των παιδιών όπως και στην αυτοπεποίθηση τους. Παράλληλα δίνουν ευκαιρίες σε γονείς και παιδιά να έλθουν σε επαφή με διαφορετικό τρόπο, πιθανώς κιόλας γνωρίζοντας και νέες πτυχές ο ένας του άλλου. 

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια σας. Καθρεφτίστε τους πως φαίνεται αυτό που κάνουν και  αυτό που είναι. Μιμηθείτε τα ή πείτε τους πως νιώθετε όταν φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θετικό ή αρνητικό. Αναδείξτε και τα θετικά και τα όχι τόσο θετικά στοιχεία της συμπεριφοράς τους. Δείτε αυτή τη διαδικασία σα μια ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά τι αισθάνεστε για εκείνα αλλά και πόσο χρόνο διατίθεστε περάσετε μαζί τους.

Προτιμήστε όσο και αν το έχετε ανάγκη να μην απομονώνεστε από τα παιδιά στις διακοπές. Αντίθετα προσπαθήστε να τους δείξετε τρόπους  να συνυπάρχετε χωρίς να ασχολείστε αναγκαστικά ο ένας με τον άλλον. Δείξτε τους πως είναι να έχετε προσωπικό χρόνο και να κάνετε παράλληλες δραστηριότητες, ενώ είστε στον ίδιο χώρο.

Προσφέρετε δημιουργικές επιλογές στα παιδιά, όπως οι κατασκευές ή το διάβασμα, και αποφύγετε τις εύκολες λύσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των gadgets ή και της τηλεόρασης. Τα παιδιά μαθαίνουν ελάχιστα από αυτά, ενώ χάνουν και χρόνο από την επαφή με τους άλλους, καθώς δεν εξασκούν σημαντικές δεξιότητες όπως η ικανότητα διαπραγμάτευσης, η διαχείριση συναισθημάτων ή η απόπειρα προσέγγισης των άλλων. 

Αυτό το καλοκαίρι περιποιηθείτε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας με το να δεχτείτε οποιαδήποτε βοήθεια με τα παιδιά. Επιτρέψτε που και που στις γιαγιάδες, τους παππούδες και τους άλλους συγγενείς ή φίλους να αναλάβουν για λίγο τη φροντίδα τους και να κάνουν κάποιες δραστηριότητες μαζί τους. Είναι μια ευκαιρία να συνδεθούν με τα παιδιά, ειδικά εκείνοι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Σίγουρα θα έχουν και αυτοί κάτι διαφορετικό να δώσουν στα παιδιά, ακόμη και αν με μια πρώτη ματιά αυτό δε μοιάζει και τόσο θετικό ή σημαντικό. Τα παιδιά γίνονται πιο ευέλικτα, μαθαίνουν  καλύτερα τον εαυτό τους και εξοικειώνονται με τις κοινωνικές επαφές όταν έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με διαφορετικούς ανθρώπους.

Τέλος, μη καταπιέζετε τις δικές σας ανάγκες και τα θέλω σας συνεχώς, για χάρη των παιδιών. Ασχοληθείτε και με τις προσωπικές ανάγκες, τη σχέση με το σύντροφο ή τους φίλους σας. Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν την αίσθηση των υπολοίπων που υπάρχουν γύρω τους, και αφήστε τα να καταλάβουν πως οφείλουν να σέβονται και τις ανάγκες των άλλων ατόμων, ξεκινώντας από τις δικές σας. Διδάξτε τα να κάνουν υπομονή, να περιμένουν τη σειρά τους και προωθήστε την έννοια του μοιράζομαι: το χρόνο, τα παιχνίδια, τη ψάθα, το παγωτό!  

Βιωματικό σεμινάριο: «Αναζητώντας τα Ίχνη της Ανεργίας στην Ψυχοσύνθεσή μας»

Η ανεργία, μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας, επιδρά σημαντικά στη ψυχοσύνθεση του ατόμου αφήνοντας τα ίχνη της στην αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή και τον κόσμο γύρω του.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο, με συντονίστρια τη συμβουλευτική ψυχολόγο Τάνια Μπαγέρη, απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν την ξαφνική ή τη χρόνια ανεργία και νιώθουν πως χρειάζονται κάποιο τρόπο να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους.

Οι στόχοι του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνουν:

  • Αναγνώριση και καταπολέμηση όποιου αισθήματος αποτυχίας, αδικίας, εγκατάλειψης ή απογοήτευσης
  • Κατανόηση, αποδοχή και υποστήριξη του ατόμου που αντιμετωπίζει την ανεργία
  • Ενδυνάμωση και βελτίωση της εικόνας εαυτού, διαχωρίζοντας το άτομο από τον άνεργο
  • Διαχείριση του άγχους και όποιων αρνητικών συναισθημάτων σχετίζονται με την ανεργία αλλά και άλλες δύσκολες φάσεις της ζωής
  • Αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της δημιουργικότητας
  • Ανάδειξη εναλλακτικών και πρακτικών τρόπων δράσης με στόχο την εξέλιξη του εαυτού στο διάστημα κατά το οποίο ένα άτομο δεν εργάζεται.
    • Αυτό-κατανόηση, αυτογνωσία, αυτό-αποδοχή και θετικότερη αντιμετώπιση της ζωής

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18.00 και θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαρτίου 2014 σε ένα κύκλο 6 εβδομαδιαίων συναντήσεων διάρκειας 90 λεπτών. Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι το γραφείο της ψυχολόγου Τάνιας Μπαγέρη, Πεύκων 6 & Καποδιστρίου (ύψος Φιλοθέης), 142 35.

Το κόστος και για τις 6 συναντήσεις ανέρχεται στα 65 ευρώ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και γι αυτό το λόγο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και 23/01/2014. 

Εργαστήρια Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων (Ιανουάριος 2014)

Ο ρόλος του γονέα περιλαμβάνει καθημερινές προκλήσεις και απαιτεί γνώσεις ή δεξιότητες, κάποιες από τις οποίες φυσικά δεν τις διαθέτουμε όλοι. Ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, τα οποία είναι σημαντικά για τη μετέπειτα πορεία του στη μάθηση, τη ψυχοσωματική υγεία και την κοινωνική προσαρμογή, παρουσιάζονται διάφορα διλήμματα και προβληματισμοί για τους γονείς.

Τα εργαστήρια γονέων δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν, να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς παιδιών από 0 έως 7 ετών, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση και τις σύγχρονες πρακτικές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών.

Στόχος των εργαστηρίων αυτών είναι να διασφαλιστεί, όσο είναι δυνατόν, πως η αγάπη, η αφοσίωση και η γενικότερη προσφορά των γονέων προς τα παιδιά τους επενδύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγαλώνουν υγιή και χαρούμενα παιδιά τα οποία θα εξελιχθούν σε ευτυχισμένους, παραγωγικούς και κοινωνικά ενταγμένους ενήλικες. Πρόκειται για μιαβιωματική εμπειρία μέσω της συμμετοχής σε μια ψυχο-εκπαιδευτική ομάδα, όπου οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να μοιραστούν νέες ιδέες για το μεγάλωμα των παιδιών,  και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους ως γονείς αλλά και γενικότερα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

- τη συναισθηματική εξέλιξη στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία

- τη  συμβολή των γονέων στη νοητική και ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών

- ποιες είναι οι κατάλληλες καθημερινές ρουτίνες ή συνήθειες και πώς θα διασφαλιστούν

- ενδεδειγμένους τρόπους οριοθέτησης της συμπεριφοράς των παιδιών

- το ρόλο της ευρύτερης οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών

Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18.30 και θα ολοκληρωθούν στις 5 Μαρτίου 2014 σε ένα κύκλο 6 εβδομαδιαίων συναντήσεων διάρκειας 90 λεπτών. Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι το γραφείο της ψυχολόγου Τάνιας Μπαγέρη, Πεύκων 6 & Καποδιστρίου (ύψος Φιλοθέης), 142 35.

Το κόστος και για τις 6 συναντήσεις ανέρχεται στα 130 ευρώ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και γι αυτό το λόγο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και 28/01/2014.

 

 

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα εργαστήρια και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε  με την κα Μιχαλοπούλου στο τηλέφωνο 210 6838117, Δευτέρα και Παρασκευή 09.00-17.00 και Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 11.00-19.00, ή στο e-mail info@taniabageri.gr.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις δράσεις της ψυχολόγου Τάνιας Μπαγέρη, θα βρείτε στα www.taniabageri.gr, twitter: @tanbager και facebook: Psychology4all.

Βιωματικό σεμινάριο: «Αναζητώντας τα Ίχνη της Ανεργίας στην Ψυχοσύνθεσή μας» (Ιανουάριος 2014)

Ο ρόλος του γονέα περιλαμβάνει καθημερινές προκλήσεις και απαιτεί γνώσεις ή δεξιότητες, κάποιες από τις οποίες φυσικά δεν τις διαθέτουμε όλοι. Ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, τα οποία είναι σημαντικά για τη μετέπειτα πορεία του στη μάθηση, τη ψυχοσωματική υγεία και την κοινωνική προσαρμογή, παρουσιάζονται διάφορα διλήμματα και προβληματισμοί για τους γονείς.

Τα εργαστήρια γονέων δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν, να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς παιδιών από 0 έως 7 ετών, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση και τις σύγχρονες πρακτικές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών.

Στόχος των εργαστηρίων αυτών είναι να διασφαλιστεί, όσο είναι δυνατόν, πως η αγάπη, η αφοσίωση και η γενικότερη προσφορά των γονέων προς τα παιδιά τους επενδύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγαλώνουν υγιή και χαρούμενα παιδιά τα οποία θα εξελιχθούν σε ευτυχισμένους, παραγωγικούς και κοινωνικά ενταγμένους ενήλικες. Πρόκειται για μιαβιωματική εμπειρία μέσω της συμμετοχής σε μια ψυχο-εκπαιδευτική ομάδα, όπου οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να μοιραστούν νέες ιδέες για το μεγάλωμα των παιδιών,  και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους ως γονείς αλλά και γενικότερα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

- τη συναισθηματική εξέλιξη στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία

- τη  συμβολή των γονέων στη νοητική και ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών

- ποιες είναι οι κατάλληλες καθημερινές ρουτίνες ή συνήθειες και πώς θα διασφαλιστούν

- ενδεδειγμένους τρόπους οριοθέτησης της συμπεριφοράς των παιδιών

- το ρόλο της ευρύτερης οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών

Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18.30 και θα ολοκληρωθούν στις 5 Μαρτίου 2014 σε ένα κύκλο 6 εβδομαδιαίων συναντήσεων διάρκειας 90 λεπτών. Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι το γραφείο της ψυχολόγου Τάνιας Μπαγέρη, Πεύκων 6 & Καποδιστρίου (ύψος Φιλοθέης), 142 35.

Το κόστος και για τις 6 συναντήσεις ανέρχεται στα 130 ευρώ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και γι αυτό το λόγο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και 23/01/2014.

 

 

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα εργαστήρια και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε  με την κα Μιχαλοπούλου στο τηλέφωνο 210 6838117, Δευτέρα και Παρασκευή 09.00-17.00 και Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 11.00-19.00, ή στο e-mail info@taniabageri.gr.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις δράσεις της ψυχολόγου Τάνιας Μπαγέρη, θα βρείτε στα www.taniabageri.gr, twitter: @tanbager και facebook: Psychology4all.

Παρόλο που οι γιορτές προσφέρουν ευκαιρίες για ξεκούραση και επαφή με τους αγαπημένους μας, περιλαμβάνουν και πολλές δραστηριότητες, αποτελώντας ένα είδος πρόκλησης για όλη την οικογένεια. Από τη μια, οι γονείς χρειάζονται χρόνο με τα παιδιά τους ταυτόχρο

από την Τάνια Μπαγέρη

Παρόλο που οι γιορτές προσφέρουν ευκαιρίες για ξεκούραση και επαφή με τους αγαπημένους μας, περιλαμβάνουν και πολλές δραστηριότητες, αποτελώντας ένα είδος πρόκλησης για όλη την οικογένεια. Από τη μια, οι γονείς χρειάζονται χρόνο με τα παιδιά τους ταυτόχρονα όμως έχουν ανάγκη και από χρόνο για τον εαυτό τους ή με τους φίλους τους, ώστε να ξεκουραστούν και να αποφορτιστούν από την καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, οι μέρες των γιορτών κρύβουν  υποχρεώσεις που μπορεί να προσθέσουν έξτρα βάρος στους ώμους των γονιών και να μειώσουν το χρόνο ξεκούρασης. Οι απαιτούμενες αγορές στα πολυσύχναστα καταστήματα, ο στολισμός και οι διάφορες προετοιμασίες στο σπίτι, ή κάποιες υποχρεωτικές κοινωνικές επαφές και εκδηλώσεις, είναι μερικά παραδείγματα. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά διψάνε για ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι αλλά και ουσιαστική επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ειδικά τους γονείς. Φυσικά αυτό ισχύει για όλες τις ημέρες του χρόνου, όμως κατά τη διάρκεια των διακοπών όταν όλοι στην οικογένεια είναι περισσότερο διαθέσιμοι και βρίσκονται μαζί, τέτοιες συναισθηματικές ανάγκες έρχονται στην επιφάνεια.

Παράλληλα, τις μέρες των γιορτών βγαίνουμε και από το καθημερινό μας πρόγραμμα. Η αλλαγή προγράμματος στα παιδιά δε λειτουργεί απαραιτήτως όπως με τους ενήλικες, που ίσως και να ανανεώνονται από τέτοιου είδους διαλείμματα. Τα παιδιά, ιδιαιτέρως τα μικρά, αναστατώνονται  και πολλές φορές στρεσάρονται όταν χάνουν τη ρουτίνα τους, ακόμη και όταν αυτό γίνεται με την ευχάριστη αφορμή των Χριστουγέννων. Παράλληλα, κάποια παιδιά αναστατώνονται τέτοιες μέρες και λόγω του ότι σταματούν το σχολείο. Αφενός, νοσταλγούν τη δομή, το πρόγραμμα και κατ’ επέκταση την προβλεψιμότητα που χαρακτηρίζουν το σχολικό περιβάλλον. Αφετέρου, τους λείπουν οι σχέσεις που έχουν αποκτήσει με δασκάλους ή/και συμμαθητές, καθώς μέσω αυτών καλύπτονται ανάγκες για επαφή και σύνδεση με τους άλλους, όπως και για μια εικόνα εαυτού, διαφορετική από αυτή που νιώθουν ότι έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.  

Δεδομένων των διαφορετικών αναγκών μικρών και μεγάλων, πολλές φορές είναι δύσκολο για τους γονείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις και απογοήτευση και από τις δύο πλευρές. Συχνά μάλιστα, οι επιλογές που κάνουν οι γονείς για τις μέρες των εορτών, για παράδειγμα οι πολύωρες επισκέψεις στα μαγαζιά και τα φορτωμένα προγράμματα δραστηριοτήτων ανεξάρτητα από τις συνήθειες των παιδιών, εντείνουν το πρόβλημα. Είναι σημαντικό λοιπόν, μέσα στα πλάνα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των μικρότερων μελών της οικογένειας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να περάσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πιο ήρεμα και χαρούμενα τις μέρες αυτές. Παραδείγματος χάριν, το πρόγραμμα των διακοπών δε είναι απαραίτητο να αποκλίνει σημαντικά από το ωράριο φαγητού και ύπνου των μικρών, διότι αυτό θα τα κουράσει και θα τα αποδιοργανώσει. Αν σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αλλάξουν αρκετά οι ρουτίνες τους, είναι σημαντικό τουλάχιστον αμέσως μετά να επανέρχονται στο πρόγραμμά τους και να κρατιούνται γενικώς χαμηλοί τόνοι στις δραστηριότητες των επόμενων ωρών ή και ημερών.

Με λίγη οργάνωση, αλλά κυρίως αναγνώριση τόσο των αναγκών των παιδιών όσο και των δικών μας, αυτές οι γιορτές μπορεί πράγματι να πλησιάσουν τις προσδοκίες μικρών και μεγάλων, γεμίζοντας όλα τα μέλη της οικογένειας με ευχάριστες εμπειρίες οικογενειακής θαλπωρής και χαλάρωσης. Η συνταγή για κάτι τέτοιο τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη, καθώς τα Χριστούγεννα πράγματι προσφέρουν ευκαιρίες για να αισθανθούμε καλά και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Χρειάζεται μόνο να επαναπροσδιορίσουμε την έμφαση των ημερών από τα υλικά αγαθά και τον υπερ-καταναλωτισμό, και να επικεντρωθούμε σε μια διάθεση ενδιαφέροντος και προσέγγισης των αγαπημένων μας, αλλά και προσφοράς σε όσους γύρω μας το έχουν ανάγκη, ειδικά αυτήν την εποχή. Με την ολοκλήρωση των διακοπών, πιο γεμάτοι θα είναι εκείνοι που θα έχουν καταφέρει να νιώσουν κοντά στους δικούς τους αλλά και να βοηθήσουν κάποιο συνάνθρωπο, παρά εκείνοι που πήραν ή έδωσαν πλούσια δώρα.

Με αφορμή λοιπόν τις γιορτές και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των παιδιών, μπορούμε να προσαρμόσουμε στο οικογενειακό πρόγραμμα κάποιες νέες δραστηριότητες πέρα από τις συνηθισμένες, οι οποίες κιόλας θα επαναλαμβάνονται τις ίδιες μέρες κάθε χρόνο, αποτελώντας έτσι σταδιακά ένα είδος οικογενειακής παράδοσης. Ανάλογα με τις δεξιότητες και τη φαντασία που υπάρχει σε κάθε σπίτι, τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι η κατασκευή χειροποίητων καρτών, στολιδιών και δώρων, ή η προετοιμασία παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκών ή φαγητών που να μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά. Πολλές μπορεί να είναι οι ιδέες για να έρθει όλη η οικογένεια πιο κοντά, όπως η προετοιμασία για τον ερχομό του Αη-Βασίλη, οι πρόβες για τα κάλαντα, το άνοιγμα των δώρων μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, το κόψιμο της βασιλόπιττας στο σπίτι με ένα ευφάνταστο έπαθλο για όποιον βρει το φλουρί ή και ένα απλό γεύμα που μετατρέπεται σε οικογενειακό τελετουργικό με τη συμβολή όλων, όπως το πρωινό ανήμερα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά.  

Επίσης, η προετοιμασία προϊόντων και οι χειροποίητες κατασκευές, ακόμη και η απλή δωρεά αντικειμένων (παιχνιδιών, βιβλίων, κ.α.) για τη συμμετοχή σε κάποια φιλανθρωπική δράση, όπως ένα bazaar ή κάποια άλλη εκδήλωση με άμεση προσφορά σε εκείνους που το έχουν ανάγκη, θα δώσει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να ξοδέψουν παραγωγικό χρόνο μαζί, δουλεύοντας για ένα κοινό σκοπό. Μια οποιαδήποτε δραστηριότητα φιλανθρωπικού χαρακτήρα θα βοηθήσει να αναδειχθούν σημαντικά μηνύματα για όλους αλλά κυρίως προς τα παιδιά, σε σχέση όχι μόνο με τη σημασία της οικογενειακής συνοχής, αλλά και της προσφοράς και του ενδιαφέροντος προς τους άλλους. Ας μην ξεχνάμε πως τέτοιες κινήσεις δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται μόνο στα πλαίσια μεγάλων οργανισμών φιλανθρωπικού ενδιαφέροντος που συνήθως προσελκύουν πολύ κόσμο τέτοιες μέρες. Αντίθετα, η σημασία της προσφοράς μπορεί να είναι εξίσου μεγάλη και με δραστηριότητες μικρότερης κλίμακας, όπως είναι η επίσκεψη και η φροντίδα κάποιου ηλικιωμένου, ακόμη και μέσα από την ευρύτερη οικογένεια. Τέτοιες πράξεις θα δώσουν άλλο νόημα σε αυτές τις γιορτές τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, δημιουργώντας πολλά θετικά συναισθήματα και αποφορτίζοντάς μας για λίγο από την καθημερινότητα.    

 

Call me back

Συμπληρώστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.



Τα νέα μας

All rights reserved © Τάνια Μπαγέρη 2012 | Καποδιστρίου 34, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, Τ.Κ. 151 23 , Τηλ.: 210 68 38 117