Οι επιπτώσεις του πολέμου
Τις τελευταίες εβδομάδες η επικαιρότητα και οι τρομακτικές εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο μας έχουν σοκάρει. Παρακολουθούμε έντρομοι εικόνες οικογενειών ξαφνικά να αποχωρίζονται βιαίως και να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ανθρώπους να τα χάνουν όλα, να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται.
Τέτοια νέα μόνο τρόμο προκαλούν και αγωνία για το πως μπορεί κανείς να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Επιπλέον ως γονείς είναι αδύνατον να φανταστούμε παιδιά να βιώνουν τέτοια πράγματα αλλά και το κατά πόσο γίνεται να προστατευτούν και να πάρουν την απαραίτητα φροντίδα όταν όλα γύρω καταστρέφονται.
Σίγουρα δεν είμαστε εμείς και οι οικογένειές μας στη θέση τους αυτήν τη στιγμή, όμως τα νέα του πολέμου γύρω μας, διαμορφώνουν και τις δικές μας συνθήκες ζωής. Πέραν από τις γενικότερες επιπτώσεις, επηρεαζόμαστε και συναισθηματικά από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αβεβαιότητα, αγωνία αλλά και φόβος συνθέτουν το περιβάλλον μας αυτήν τη στιγμή, ακόμη και για όσους έχουν τους μηχανισμούς κάπως να απομονώνονται ή να αποφορτίζονται.
Όλα αυτά βεβαίως, δεν ισχύουν μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας, τα οποία είτε ακούν τα νέα και προσπαθούν να τα κατανοήσουν όπως μπορούν, είτε αντιλαμβάνονται εμμέσως τη γενικότερη ένταση από τη σχέση τους με τους ενήλικες. Είναι γνωστό πως σε συνθήκες γενικότερου άγχους, φόβου ή πίεσης οι ενήλικες δεν είναι το ίδιο συναισθηματικά διαθέσιμοι για τα παιδιά, ενώ πολλές φορές η έντασή τους προκύπτει και στον τρόπο που ανταποκρίνονται ή επικοινωνούν με εκείνα.
Μιλώντας στα παιδιά για τον πόλεμο
Είναι ξεκάθαρο πως το να μιλήσουμε στα παιδιά για κάτι τόσο αρνητικό όσο ο πόλεμος είναι δύσκολο. Αυτήν τη στιγμή η είδηση του πολέμου δε μοιάζει να είναι κάτι που μπορεί να μείνει εντελώς μυστικό καθώς υπάρχει παντού. Ήδη αρκετά παιδιά φέρνουν ερωτήματα στην τάξη και μοιράζονται τα νέα στο παιχνίδι με τους φίλους τους.
Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας για τέτοια δύσκολα θέματα, όπως ο πόλεμος, η απώλεια ή ο θάνατος. Παραμένουμε λοιπόν ειλικρινείς και εμπλουτίζουμε σταδιακά με πληροφορίες αναλόγως με το πόσα γνωρίζει ήδη το παιδί και τι απορίες εκφράζει.
Αυτό που θα κάνει τη διαφορά για να μπορέσει ένα παιδί να ενημερωθεί σωστά, είναι να χτίσουμε την επικοινωνία με έναν προσαρμοσμένο τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητές του.
Έχει νόημα να εκμεταλλευόμαστε αυτή την ατυχή συγκυρία για να καλλιεργήσουμε τη συμπόνια στα παιδιά και να εμπλουτίσουμε το συναίσθημά τους για το συνάνθρωπο. Έτσι αποκτούν βαθύτερο νόημα οι σχέσεις και καθώς επεξεργαζόμαστε αυτό που νιώθουμε στα δύσκολα, χτίζεται η ανθεκτικότητα απέναντι στα απρόβλεπτα της ζωής.
Επιγραμματικά, για να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο:
Συμπληρώστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
Οι επιπτώσεις του πολέ…
Στη συμβουλευτική γ…
Γράμμα προς γονείς …
Πόσες φορές δεν έχου…