Facebook Twitter E-mail           
                    

Αγαπητοί γονείς: Covid-19

 

Γράμμα προς γονείς με μικρά παιδιά την εποχή του Covid-19

 

Αυτές τις ημέρες ζούμε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση με τον αποκλεισμό όλων μας μέσα στο σπίτι και ειδικά οι γονείς έχουμε σίγουρα πολλά να διαχειριστούμε. Όπως και σε κάθε άλλη έκφανση της γονεϊκότητας, έτσι και τώρα, το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να μείνουμε ψύχραιμοι και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όχι το τέλειο ή το ιδανικό, αλλά το καλύτερο που στ’ αλήθεια μπορεί ο κάθε γονιός.

 

Ας σκεφτούμε πώς λειτουργούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τι χρειάζονται σε μια τόσο απαιτητική για όλους μας συνθήκη:

 

Τα παιδιά μάς παρατηρούν.

Είναι γνωστό ότι οι αλλαγές γενικώς δεν αρέσουν στα παιδιά. Ίσως νοσταλγούν στιγμές από την καθημερινότητά τους στο σχολείο με τους φίλους ή τους δασκάλους τους, αλλά θα απολαμβάνουν και τον χρόνο που έχουν τώρα με την οικογένειά τους, καθώς το κέντρο του κόσμου τους βρίσκεται ακόμη στο σπίτι. Ειδικά στα δύσκολα, τα παιδιά απευθύνονται στους ενήλικες και παρατηρούν πώς εκείνοι ανταποκρίνονται, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν την κατάσταση και το μέγεθος του κινδύνου. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και την ανάγκη τους να αποσυρθούν, όταν αυτή προκύπτει, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απομονωθούν, όταν τα ίδια το επιλέγουν.

 

Τα παιδιά ανακουφίζονται όταν υπάρχει δομή.

Όταν γνωρίζουν το πρόγραμμα και μπορούν να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει, τα παιδιά συντονίζονται και οργανώνονται. Ακόμη και αν μοιάζει δύσκολο να σταματήσουν μια δραστηριότητα για να περάσουν στην επόμενη, η δομή μέσα στη μέρα τούς δίνει μια αίσθηση ελέγχου και τα βοηθά να προσαρμόζουν τα συναισθήματά τους. Με το σχολείο κλειστό, φροντίστε να εδραιωθεί μια νέα, δική σας ρουτίνα που θα οργανώσει λίγο την ημέρα και θα κατευνάσει τα άγχη τους. Μοιράστε τον χρόνο μεταξύ ελεύθερων δραστηριοτήτων παιχνιδιού αλλά και πιο δομημένων, στις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες ή κανόνες, όπως είναι μια συνταγή ζαχαροπλαστικής ή το απαραίτητο πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό, και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να ανταποκριθούν.  

 

Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας.

Να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά έχουν μια έμφυτη περιέργεια και ικανότητα να μαθαίνουν. Εξελίσσονται με οδηγό την περιέργειά τους για όσα συμβαίνουν γύρω τους και αφομοιώνουν παίζοντας. Αν καταφέρουμε να περιορίσουμε χρονικά τις οθόνες και παρέχουμε ευκαιρίες και ερεθίσματα για παιχνίδι (φαντασίας, κατασκευές, χειροτεχνίες ή βιβλία), δεν χρειάζεται να κατευθύνουμε εμείς τα παιδιά ή να τους κάνουμε «μάθημα». Πολλές φορές αρκεί να είμαστε διαθέσιμοι να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους με τρόπο που καταλαβαίνουν και  που  τα ενθαρρύνει να διατυπώσουν ακόμα περισσότερες απορίες.

 

 

Τα παιδιά χρειάζονται αυτονομία.

Μία από τις θεμελιώδεις ανάγκες των παιδιών στην προσχολική ηλικία είναι η αυξανόμενη αυτονομία ως προς τις συνήθειες της καθημερινότητας. Τώρα που υπάρχει λιγότερη πίεση χρόνου και υποχρεώσεων, είναι μοναδική ευκαιρία να τα παρακινήσουμε να ντυθούν μόνα τους, να σερβίρουν το πιάτο τους ή να στρώσουν το κρεβάτι τους κ.τλ. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης τα παιδιά χτίζουν αυτοπεποίθηση, νιώθουν ισότιμα μέλη της οικογένειας και εξασκούν σημαντικές δεξιότητες για τη σωματική τους ανάπτυξη.  

 

Τα παιδιά μαθαίνουν να νοιάζονται.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνούν συχνά με τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, όπως και με όσους άλλους αγαπημένους έχουν, οι οποίοι τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι, μόνοι τους στο σπίτι. Αυτήν την στιγμή η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για να επιβιώσουμε όλοι, όχι μόνο του ιού, αλλά και του ρίσκου για συναισθηματική απομόνωση. Ένα τηλεφώνημα ή μια βίντεο-κλήση από τα παιδιά είναι η ελάχιστη κίνηση για να δείξουν το νοιάξιμο και την αγάπη τους, και ενεργοποιεί και τη δική τους δυνατότητα να προσφέρουν.  

 

Στ’ αλήθεια το ξέρουμε, πως αν αφήσουμε τα παιδιά να μας παρασύρουν με το παιχνίδι τους, τις ιστορίες ή τις ερωτήσεις τους στο δικό τους κόσμο, εκεί που τα δικά μας σημαντικά ίσως ανατρέπονται και ο χρόνος σταματά, όλα θα μοιάζουν πιο εύκολα! 

 

Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά!

 

Τάνια Μπαγέρη

 

 

Call me back

Συμπληρώστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.Τα νέα μας

All rights reserved © Τάνια Μπαγέρη 2012 | Καποδιστρίου 34, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, Τ.Κ. 151 23 , Τηλ.: 210 68 38 117