Facebook Twitter E-mail           
                    

Χριστουγεννιάτικες Διακοπές: Συνταγές οικογενειακής ευτυχίας

από την Τάνια Μπαγέρη

Παρόλο που οι γιορτές προσφέρουν ευκαιρίες για ξεκούραση και επαφή με τους αγαπημένους μας, περιλαμβάνουν και πολλές δραστηριότητες, αποτελώντας ένα είδος πρόκλησης για όλη την οικογένεια. Από τη μια, οι γονείς χρειάζονται χρόνο με τα παιδιά τους ταυτόχρονα όμως έχουν ανάγκη και από χρόνο για τον εαυτό τους ή με τους φίλους τους, ώστε να ξεκουραστούν και να αποφορτιστούν από την καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, οι μέρες των γιορτών κρύβουν  υποχρεώσεις που μπορεί να προσθέσουν έξτρα βάρος στους ώμους των γονιών και να μειώσουν το χρόνο ξεκούρασης. Οι απαιτούμενες αγορές στα πολυσύχναστα καταστήματα, ο στολισμός και οι διάφορες προετοιμασίες στο σπίτι, ή κάποιες υποχρεωτικές κοινωνικές επαφές και εκδηλώσεις, είναι μερικά παραδείγματα. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά διψάνε για ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι αλλά και ουσιαστική επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ειδικά τους γονείς. Φυσικά αυτό ισχύει για όλες τις ημέρες του χρόνου, όμως κατά τη διάρκεια των διακοπών όταν όλοι στην οικογένεια είναι περισσότερο διαθέσιμοι και βρίσκονται μαζί, τέτοιες συναισθηματικές ανάγκες έρχονται στην επιφάνεια.

Παράλληλα, τις μέρες των γιορτών βγαίνουμε και από το καθημερινό μας πρόγραμμα. Η αλλαγή προγράμματος στα παιδιά δε λειτουργεί απαραιτήτως όπως με τους ενήλικες, που ίσως και να ανανεώνονται από τέτοιου είδους διαλείμματα. Τα παιδιά, ιδιαιτέρως τα μικρά, αναστατώνονται  και πολλές φορές στρεσάρονται όταν χάνουν τη ρουτίνα τους, ακόμη και όταν αυτό γίνεται με την ευχάριστη αφορμή των Χριστουγέννων. Παράλληλα, κάποια παιδιά αναστατώνονται τέτοιες μέρες και λόγω του ότι σταματούν το σχολείο. Αφενός, νοσταλγούν τη δομή, το πρόγραμμα και κατ’ επέκταση την προβλεψιμότητα που χαρακτηρίζουν το σχολικό περιβάλλον. Αφετέρου, τους λείπουν οι σχέσεις που έχουν αποκτήσει με δασκάλους ή/και συμμαθητές, καθώς μέσω αυτών καλύπτονται ανάγκες για επαφή και σύνδεση με τους άλλους, όπως και για μια εικόνα εαυτού, διαφορετική από αυτή που νιώθουν ότι έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.  

Δεδομένων των διαφορετικών αναγκών μικρών και μεγάλων, πολλές φορές είναι δύσκολο για τους γονείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις και απογοήτευση και από τις δύο πλευρές. Συχνά μάλιστα, οι επιλογές που κάνουν οι γονείς για τις μέρες των εορτών, για παράδειγμα οι πολύωρες επισκέψεις στα μαγαζιά και τα φορτωμένα προγράμματα δραστηριοτήτων ανεξάρτητα από τις συνήθειες των παιδιών, εντείνουν το πρόβλημα. Είναι σημαντικό λοιπόν, μέσα στα πλάνα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των μικρότερων μελών της οικογένειας, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να περάσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πιο ήρεμα και χαρούμενα τις μέρες αυτές. Παραδείγματος χάριν, το πρόγραμμα των διακοπών δε είναι απαραίτητο να αποκλίνει σημαντικά από το ωράριο φαγητού και ύπνου των μικρών, διότι αυτό θα τα κουράσει και θα τα αποδιοργανώσει. Αν σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αλλάξουν αρκετά οι ρουτίνες τους, είναι σημαντικό τουλάχιστον αμέσως μετά να επανέρχονται στο πρόγραμμά τους και να κρατιούνται γενικώς χαμηλοί τόνοι στις δραστηριότητες των επόμενων ωρών ή και ημερών.

Με λίγη οργάνωση, αλλά κυρίως αναγνώριση τόσο των αναγκών των παιδιών όσο και των δικών μας, αυτές οι γιορτές μπορεί πράγματι να πλησιάσουν τις προσδοκίες μικρών και μεγάλων, γεμίζοντας όλα τα μέλη της οικογένειας με ευχάριστες εμπειρίες οικογενειακής θαλπωρής και χαλάρωσης. Η συνταγή για κάτι τέτοιο τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη, καθώς τα Χριστούγεννα πράγματι προσφέρουν ευκαιρίες για να αισθανθούμε καλά και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Χρειάζεται μόνο να επαναπροσδιορίσουμε την έμφαση των ημερών από τα υλικά αγαθά και τον υπερ-καταναλωτισμό, και να επικεντρωθούμε σε μια διάθεση ενδιαφέροντος και προσέγγισης των αγαπημένων μας, αλλά και προσφοράς σε όσους γύρω μας το έχουν ανάγκη, ειδικά αυτήν την εποχή. Με την ολοκλήρωση των διακοπών, πιο γεμάτοι θα είναι εκείνοι που θα έχουν καταφέρει να νιώσουν κοντά στους δικούς τους αλλά και να βοηθήσουν κάποιο συνάνθρωπο, παρά εκείνοι που πήραν ή έδωσαν πλούσια δώρα.

Με αφορμή λοιπόν τις γιορτές και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των παιδιών, μπορούμε να προσαρμόσουμε στο οικογενειακό πρόγραμμα κάποιες νέες δραστηριότητες πέρα από τις συνηθισμένες, οι οποίες κιόλας θα επαναλαμβάνονται τις ίδιες μέρες κάθε χρόνο, αποτελώντας έτσι σταδιακά ένα είδος οικογενειακής παράδοσης. Ανάλογα με τις δεξιότητες και τη φαντασία που υπάρχει σε κάθε σπίτι, τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι η κατασκευή χειροποίητων καρτών, στολιδιών και δώρων, ή η προετοιμασία παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων γλυκών ή φαγητών που να μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά. Πολλές μπορεί να είναι οι ιδέες για να έρθει όλη η οικογένεια πιο κοντά, όπως η προετοιμασία για τον ερχομό του Αη-Βασίλη, οι πρόβες για τα κάλαντα, το άνοιγμα των δώρων μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, το κόψιμο της βασιλόπιττας στο σπίτι με ένα ευφάνταστο έπαθλο για όποιον βρει το φλουρί ή και ένα απλό γεύμα που μετατρέπεται σε οικογενειακό τελετουργικό με τη συμβολή όλων, όπως το πρωινό ανήμερα τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά.  

Επίσης, η προετοιμασία προϊόντων και οι χειροποίητες κατασκευές, ακόμη και η απλή δωρεά αντικειμένων (παιχνιδιών, βιβλίων, κ.α.) για τη συμμετοχή σε κάποια φιλανθρωπική δράση, όπως ένα bazaar ή κάποια άλλη εκδήλωση με άμεση προσφορά σε εκείνους που το έχουν ανάγκη, θα δώσει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να ξοδέψουν παραγωγικό χρόνο μαζί, δουλεύοντας για ένα κοινό σκοπό. Μια οποιαδήποτε δραστηριότητα φιλανθρωπικού χαρακτήρα θα βοηθήσει να αναδειχθούν σημαντικά μηνύματα για όλους αλλά κυρίως προς τα παιδιά, σε σχέση όχι μόνο με τη σημασία της οικογενειακής συνοχής, αλλά και της προσφοράς και του ενδιαφέροντος προς τους άλλους. Ας μην ξεχνάμε πως τέτοιες κινήσεις δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται μόνο στα πλαίσια μεγάλων οργανισμών φιλανθρωπικού ενδιαφέροντος που συνήθως προσελκύουν πολύ κόσμο τέτοιες μέρες. Αντίθετα, η σημασία της προσφοράς μπορεί να είναι εξίσου μεγάλη και με δραστηριότητες μικρότερης κλίμακας, όπως είναι η επίσκεψη και η φροντίδα κάποιου ηλικιωμένου, ακόμη και μέσα από την ευρύτερη οικογένεια. Τέτοιες πράξεις θα δώσουν άλλο νόημα σε αυτές τις γιορτές τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, δημιουργώντας πολλά θετικά συναισθήματα και αποφορτίζοντάς μας για λίγο από την καθημερινότητα.    

 

 

 

 

Call me back

Συμπληρώστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.Τα νέα μας

All rights reserved © Τάνια Μπαγέρη 2012 | Καποδιστρίου 34, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, Τ.Κ. 151 23 , Τηλ.: 210 68 38 117