Facebook Twitter E-mail           
                    

Εκφοβισμός και Φασιστικές Συμπεριφορές στην Καθημερινή Ζωή

από την Τάνια Μπαγέρη

Τελευταία, πολλά έχουν γραφτεί περί της φασιστικής συμπεριφοράς τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και στην επιστημονική βιβλιογραφία. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων του αλλού, η κακομεταχείριση, οι φραστικές ή σωματικές επιθέσεις είναι μερικά από εκείνα που όταν συμβαίνουν γύρω μας, προκαλούν έντονα συναισθήματα θυμού, φόβου, αδικίας και αγανάκτησης, είτε τα βιώνει κανείς ως θύμα είτε ως παρατηρητής.

Δυστυχώς φασιστικές συμπεριφορές μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας συμβαίνουν καθημερινά αναμεταξύ μας, στις παρέες, τις σχέσεις, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και μέσα στην οικογένεια. Πολλές από αυτές δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες ως επιθετικές ή εκφοβιστικές παρόλο που κρύβουν κάποια μορφή άμεσης είτε έμμεσης επίθεσης. Για παράδειγμα, ένας αστείος χαρακτηρισμός που δίνει έμφαση στην αδυναμία του άλλου, η βάναυση καταπάτηση της ελευθερίας του άλλου, η καταστροφή των προσωπικών του αντικειμένων, ή μια ταπεινωτική χειρονομία που επαναλαμβάνονται συνεχώς προς το ίδιο άτομο αποτελούν μορφές παρενόχλησης. Τέτοιες συμπεριφορές λοιπόν, περνούν απαρατήρητες με την έννοια ότι δε χαρακτηρίζονται απαραιτήτως επιθετικές, παρόλο που μπορεί να δημιουργούν εξαιρετικά δυσάρεστα συναισθήματα σε εκείνους που τις δέχονται.

Αρχικά, μπορεί να μην υπάρχει από το θύτη πραγματικά η πρόθεση για συμπεριφορές που θα παρενοχλήσουν και θα αναστατώσουν το συνάνθρωπο, ο οποίος μπορεί να είναι φίλος, συγγενής και γενικώς κάποιος συμπαθής. Όμως, ίσως στα πλαίσια μιας πλάκας και με την επιφανειακά αθώα διάθεση για πειράγματα, πολλοί παρασύρονται και καταλήγουν να στριμώχνουν το θύμα, να το παρενοχλούν, να το καταπιέζουν ή και να το φοβίζουν.

Η ισχύς εν τη ενώσει
‘Εχει ενδιαφέρον πως τέτοιες συμπεριφορές παρενόχλησης ή και εκφοβισμού γίνονται πολύ πιο έντονες και συχνές όταν συμμετέχουν παραπάνω από ένα άτομα. Ο ένας παρασύρει τον άλλον και φέρονται όλο και πιο σκληρά, σε βαθμό που ίσως δε θα έφταναν ο καθένας από μόνος του. Δεν είναι τυχαίο πως συχνά, μετά από ένα επεισόδιο παρενόχλησης που πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας ομάδας, κάποιο από τα άτομα που συμμετείχε ως ένας από τους θύτες μπορεί να νιώσει ενοχές και να μετανιώσει για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν εκείνο και η παρέα του στο θύμα τους.

Συχνά λοιπόν, ίσως με αυτήν την αλαζονεία που χαρίζει η «ισχύς έν τη ενώσει» μια παρέα, μια τάξη στο σχολείο, μια γειτονιά, ακόμη και μια ολόκληρη κοινότητα μπορεί να παρενοχλεί ένα συνάνθρωπο, που για κάποιο λόγο χαρακτηρίζεται αδύναμος, διαφορετικός ή «όχι αρκετά καλός» από τους υπόλοιπους. Έτσι, γίνεται συνεχώς στόχος για κοροϊδίες, χλευάσματα, παρενοχλήσεις, μικρό επιθέσεις και άλλες ταπεινωτικές συμπεριφορές.

Σχετικές έρευνες δείχνουν πως όλα αυτά προσβάλουν την αξιοπρέπεια, καταπιέζουν και αναστατώνουν τον άνθρωπο που δέχεται την παρενόχληση, προκαλώντας του πόνο και κλονίζοντας αισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας. Ειδικά όταν πρόκειται για νεαρά άτομα, τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών εξελίσσονται σε ανθρώπους με προβληματική εικόνα εαυτού, χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολία σύναψης σχέσεων εμπιστοσύνης και ένταξης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το αντίκτυπο της παρενόχλησης στην εικόνα του εαυτού
Οι συμπεριφορές εκφοβισμού και παρενόχλησης που δέχεται ένα άτομο επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που βλέπει και νιώθει με τον εαυτό του. Έτσι, άτομα που γίνονται αποδέκτες τέτοιων επιθέσεων, δυσκολεύονται να βγουν από το ρόλο αυτό και συνήθως παραμένουν εύκολος στόχος για τους άλλους.

Πολλές φορές μάλιστα, καταλήγουν να αντιμετωπίζουν και τα ίδια τον εαυτό τους με τον ίδιο επιθετικό και ταπεινωτικό τρόπο, ανάλογα και με το τι έχουν συνηθίσει να δέχονται από τους άλλους. Εναλλακτικά, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο, τέτοια άτομα βρίσκουν και εκείνα εναν εύκολο στόχο και γίνονται τα ίδια θύτες. Προβάλουν επάνω στο θύμα τους τις επιθετικές συμπεριφορές που έχουν δεχτεί, προκαλώντας τα ίδια δυσάρεστα συναισθήματα σε κάποιον άλλον. Ουσιαστικά έτσι, ξαναρχίζει βέβαια ο κύκλος των συμπεριφορών παρενόχλησης και εκφοβισμού, όπου κάθε θύμα γίνεται θύτης.

 

Call me back

Συμπληρώστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.Τα νέα μας

All rights reserved © Τάνια Μπαγέρη 2012 | Καποδιστρίου 34, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, Τ.Κ. 151 23 , Τηλ.: 210 68 38 117