Facebook Twitter E-mail           
                    

Η χρήση της μη λεκτικής επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις

από την Τάνια Μπαγέρη

Ξέρουμε όλοι πως η επικοινωνία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις επιτυγχάνεται μέσω του λόγου, ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι που επικοινωνούμε μεταξύ μας και ανταλλάσσουμε μηνύματα, όπως είναι οι κινήσεις μας, η δημιουργικότητά μας, οι εκφράσεις του προσώπου ή η εμφάνιση και τα ρούχα μας. Κάθε επικοινωνία που δεν περιλαμβάνει τη χρήση λέξεων περιγράφεται ως μη λεκτική, μια έννοια που συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του ότι μοιάζει να φωτίζει όσα δε λέγονται και να ανοίγει δρόμους για να καταλάβουμε πολλά περισσότερα ο ένας για τον άλλον.

Βασικό χαρακτηριστικό της επικοινωνίας που πραγματοποιείται πέραν του λόγου, το οποίο την κάνει και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, είναι πως μπορεί να συμβαίνει και χωρίς την πρόθεση ή τον έλεγχο αυτού που μας δίνει την πληροφορία. Πολλές φορές μάλιστα, τυχαίνει το μήνυμα που μας μεταφέρεται με μη λεκτικό τρόπο, να αναιρεί εκείνο που εκφράζεται με λόγια. Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα, καθώς μπορεί η μη λεκτική επικοινωνία να επιβεβαιώνει και να συμπληρώνει τη λεκτική, ίσως κιόλας μεταφέροντας το μήνυμα με τρόπο πιο αποτελεσματικό από τις λέξεις. Σίγουρα πάντως, η μη λεκτική συμπεριφορά ενός ατόμου διαμορφώνει τις εντυπώσεις πριν ακόμη αυτό αρχίσει να μιλάει, και μπορεί είτε να προετοιμάζει το έδαφος και να επιβεβαιώνει αυτά που θα πει, είτε να τα ακυρώνει και καμιά φορά να τα αντικαθιστά.

Πολλοί νομίζουν πως όταν μιλάμε για μη λεκτική επικοινωνία, ουσιαστικά αναφερόμαστε στη γλώσσα του σώματος, δηλαδή στις κινήσεις, τις χειρονομίες, ή τις εκφράσεις του προσώπου. Παρόλο που το σώμα μας σίγουρα μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες για εμάς ανάλογα με τη στάση μας ή με το πως κινούμαστε, η μη λεκτική επικοινωνία δεν εξαντλείται με το σώμα.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μεταφέρει πληροφορίες στους γύρω του, μέσω των υλικών αγαθών που επιλέγει, όπως τα ρούχα, τα κοσμήματα και όποιο άλλο αντικείμενο συνδέεται με κοινωνική θέση, ηλικία, επιρροή κ.τ.λ.. Επίσης, θρησκευτικά σύμβολα, όπως ο σταυρός ή η μαντίλα δίνουν κάποια πληροφορία για αυτόν που τα φοράει. Τέλος, μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να θεωρηθεί και η τέχνη και γενικώς η δημιουργία, καθώς μέσω του έργου του κανείς εκφράζει και μοιράζεται με τους γύρω του κομμάτια του εαυτού του.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι διάφορες μη λεκτικές πληροφορίες παίρνουν άλλο νόημα ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζονται, οπότε ερμηνεύονται διαφορετικά με βάση το χώρο, τη χρονική στιγμή, την πολιτιστική ταυτότητα όσων εμπλέκονται, κ.τ.λ.. Για παράδειγμα, ένα άγγιγμα μπορεί να εκφράζει αγάπη, οικειότητα, ερωτική έλξη, ή ανάρμοστη συμπεριφορά ανάλογα με το ποιός είναι αυτός που αγγίζει, ποιός είναι αυτός που αγγίζεται ή το που βρίσκονται οι δυο τους.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η μη λεκτική επικοινωνία ουσιαστικά αναφέρεται στη μεταφορά κάποιου μηνύματος χωρίς οι λέξεις να είναι απαραίτητες. Το μήνυμα επικοινωνείται από ένα άτομο προς ένα άλλο ή και προς μια ομάδα ατόμων, όπως γίνεται με έναν ομιλητή και το ακροατήριο του. Σημαντικό στοιχείο στην επικοινωνία αυτή όμως, είναι το ότι υπάρχει ένας ή περισσότεροι παραλήπτες οι οποίοι λίγο ή πολύ ενδιαφέρονται και επηρεάζονται από αυτό που λαμβάνουν. Διαφορετικά, αν πρόκειται για ένα μήνυμα χωρίς ενδιαφερόμενους δε μιλάμε για επικοινωνία αλλά για μια πληροφορία που απλώς παρέχεται και δεν καταλήγει πουθενά, όπως η αντανάκλαση ενός μετάλλου στον ήλιο που με την λάμψη του απλώς θυμίζει την ύπαρξή του.

 

Call me back

Συμπληρώστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.Τα νέα μας

All rights reserved © Τάνια Μπαγέρη 2012 | Καποδιστρίου 34, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, Τ.Κ. 151 23 , Τηλ.: 210 68 38 117