Facebook Twitter E-mail           
                    

Διαδικτυακή Επικοινωνία: Προβάλλεται η πραγματική προσωπικότητα του ατόμου;

από την Τάνια Μπαγέρη

Στη διαδικτυακή επικοινωνία, ειδικά όταν πρόκειται για κοινωνικά δίκτυα (social networks) όπως το Facebook, το Twitter, κ.τ.λ., αλλά και για ιστότοπους που επιτρέπουν την ανταλλαγή απόψεων (forums) προκύπτουν ερώτηματα για την αυθεντικότητα των συμμετεχόντων.  Δηλαδή, για το κατά πόσο όσοι συμμετέχουν είναι πραγματικά όπως προβάλλονται οι ίδιοι στο ίντερνετ, ή αποκρύπτουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους και προωθούν μια κατασκευασμένη εικόνα.

Συνήθως το να προσπαθεί κανείς να εμφανίζεται διαφορετικός από ό,τι είναι, προκύπτει όταν υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης και δυσαρέσκεια για το αληθινό του προφίλ. Μια πιο ίσως τρομακτική εκδοχή αποτελεί η πιθανότητα δόλου πίσω από μια επιτιδευμένη εικόνα, με σκοπό την εξαπάτηση και την υπηρέτηση συμφερόντων και ιδιοτέλειας. Σε κάθε περίπτωση, η ενδότερη επιθυμία για μια εναλλακτική εκδοχή από αυτή της πραγματικότητας μπορεί να εκφραστεί στο διαδίκτυο, καθώς εκεί προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας της επιθυμητής ατομικής «ταυτότητας» χωρίς άμεσο κίνδυνο αποκάλυψης.

Μια τελευταία έρευνα σε 236 νέους από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αμφισβητεί πως το ατομικό προφίλ που προβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα, και συγκεκριμένα στο Facebook διαφέρει από το πραγματικό, τουλάχιστον ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Με βάση την έρευνα αυτή, οι συμμετέχοντες στο δημοφιλές on-line δίκτυο είτε δεν προσπαθούν να προβάλλουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, είτε το προσπαθούν αλλά αποτυγχάνουν.

Ακόμη και για εκείνους που επιδιώκουν να φιλτράρουν την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω μέσω όσων περιλαμβάνονται στο προφίλ τους, τελικά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους δεν αποκρύπτονται αλλά είναι κατά βάση εμφανή στους υπόλοιπους. Η ακρίβεια μεταξύ των εντυπώσεων που δημιουργεί το διαδικτυακό προφίλ και των πραγματικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας είναι μεγαλύτερη για εξωστρεφή άτομα, ίσως επειδή αυτά συνήθως τροφοδοτούν το προφίλ τους με περισσότερες πληροφορίες.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη έρευνα προκαλούν υπάρχουσες απόψεις για το ότι η διαδικτυακή επικοινωνία είναι υποδιέστερη σε σύγκριση με τη συναναστροφή και τις σχέσεις που δημιουργούνται στην καθημερινή μας ζωή. Εαν μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι δυνατή η επικοινωνία του πραγματικού προφίλ του ατόμου, αυτό αφήνει περιθώρια για ουσιαστική διαπροσωπική αλληλεπίδραση και σχέσεις.  

Το ίντερνετ επιτρέπει και εύκολη προσέγγιση ατόμων και γρήγορη αμεσότητα με αυτά, χωρίς να απαιτούνται το μέγεθος της προσπάθειας ή το ναρκισσιστικό ρίσκο που πιθανώς εμπεριέχονται στη δημιουργία σχέσεων σε φυσικό επίπεδο. Αυτά καθιστούν την on-line  επικοινωνία μέσω των κατάλληλων ιστότοπων μια κοινωνική δραστηριότητα με εύκολη πρόσβαση για όλους και ανά πάσα στιγμή. 

Η συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα ή σε άλλες δραστηριότητες επικοινωνίας του ίντερνετ όμως, ακόμη στερείται μιας σημαντικής διάστασης: της φυσικής παρουσίας του άλλου κοντά μας. Η έλλειψη αυτή συνεχίζει να αφήνει αμφιβολίες και κινδύνους για το ποιός πραγματικά είναι ο διαδικτυακός μας φίλος, ειδικά όταν στην on-line επικοινωνία συμμετέχουν παιδιά ή ενήλικες ανώριμοι και ανυποψίαστοι. Παρόλο που γενικά φαίνεται πως τα διαδικτυακά προφίλ αυτών που συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα βασικά περιγράφουν την πραγματικότητα, δε μπορεί ποτέ να αποκλείεται η επιτιδευμένη ύπαρξη δόλου και άρα μικρού ή μεγάλου κινδύνου πίσω από μια καλοστημένη διαδικτυακή εικόνα.

 

Call me back

Συμπληρώστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.Τα νέα μας

All rights reserved © Τάνια Μπαγέρη 2012 | Καποδιστρίου 34, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, Τ.Κ. 151 23 , Τηλ.: 210 68 38 117